8 + 1 tipp Ekcéma ellen » Krémek, Készítmények, Életmód

Az ekcéma sajnos egy visszatérő betegség, hiszen akinél már egyszer felütötte a fejét, annál nagy valószínűséggel újra fognak jelentkezni a kellemetlen és gyakran fájdalmas tünetek. Azonban szerencsére nem kell tétlenül tűrnünk a bőrgyulladás megjelenését és súlyosbodását, hiszen számos olyan életmódbeli, táplálkozásbeli és egyéb lehetőség áll rendelkezésünkre, melyek hatékonyan mérsékelhetik a tüneteket, illetve akár meg is előzhetik az ekcéma újbóli kialakulását.

Következzenek most a leghatékonyabb és legbiztosabb módszerek az ekcéma ellen!

8 + 1 tipp ekcéma ellen

1.) Kerüljük el a kiváltó allergén(eke)t!allergenek

Az ekcéma bizonyos fajtáit allergiás reakciók idézik elő. Ezekben a esetekben okvetlenül ki kell derítenünk, hogy milyen táplálékok, anyagok vagy körülmények okozzák az esetünkben a bőrgyulladás megjelenését. Erre sose sajnáljuk az időt és az energiát, hiszen ezzel elejét vehetjük annak, hogy folyamatosan kiújuljanak a viszkető és fájdalmas, s nem mellesleg nem túl szép tüneteink.

2.) Csökkentsük a vízzel való érintkezések idejét!

A csapból folyó víz rendkívül szárító hatással bír bőrünkre nézve, hiszen sok esetben igen nagy mennyiségű klór található benne. Ezért ekcéma esetén mindenképpen tanácsos a fürdés helyett a gyors zuhanyzást választani, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen bőrünk a vízzel.

Az is nagyon fontos, hogy a víz hőmérséklete maximum langyos meleg legyen, hiszen a túl forró víz fokozott szárító hatással rendelkezik.

3.) Válogassuk meg tisztálkodószereinket!

Az sem elhanyagolható, hogy milyen szappanokat, tusfürdőket alkalmazunk tisztálkodásink során, mivel a legtöbb, hagyományos készítmény tele van bőrünket irritáló, illetve annak legfelső védelmi rétegét lemosó kemikáliával. Így az ilyen szerek használata egyrészt rendkívül szárazzá teheti bőrünket, másrészt pedig nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyulladás kialakuljon bőrünkön.

Épen ezért csak és kizárólag olyan pH-semleges, bőrkímélő, természetes összetételű tisztálkodószereket alkalmazzunk, melyek növényi eredetű hatóanyagaik által kíméletesen távolítják el bőrünk felszínéről a szennyeződéseket, miközben megfelelően hidratálják és táplálják is azt.

4.) Ne dörzsöljük bőrünket!

Az ekcémás bőr gyulladásban van, ráadásul száraz és repedezett is lehet. Ezért fokozottan kell óvni minden külső behatástól, így mosdás, zuhanyzás után nem szabad nekiesni a törülközővel, hanem csak nagyon finoman és óvatosan lehet róla a vizet felitatni. 

Ezáltal megakadályozható, hogy a gyulladt területeket felsértsük, s bakteriális fertőzést okozzunk, mely gyorsan terjedhet, s tovább súlyosbíthatja a meglévő tüneteket.

5.) Nem mindegy, mit viselünk!

Az ekcémával küzdő betegeknek fokozottan kel figyelniük arra, hogy milyen ruhát hordanak, mivel a nem megfelelő alapanyagú ruhaneműk komolyan irritálhatják az amúgy is gyulladt, száraz bőrt, s így súlyosbíthatják a panaszokat.

Mindenképpen célszerű kerülni a műszálas, nejlon és gyapjú anyagokat, mivel ezekbe belepállik, beleizzad a bőr, s így a baktériumok is könnyebben elszaporodhatnak.

A legjobb az, ha tiszta pamut anyagú ruhákat viselünk, mivel ezek a legkevésbé irritáló hatásúak, ráadásul alattuk viszonylag szabadon lélegezhet bőrünk, mely nagyon fontos a gyulladt bőr gyógyulása szempontjából.

6.) Étkezzünk választékosan és egészségesen!egeszseges-etel-fozes-szeleteles

Manapság már a tudomány is elismeri, hogy az ekcéma és a táplálkozás között szoros összefüggés áll fenn. Ezért alapvető fontosságú, hogy minél színesebben étkezzünk, így rendszeresen fogyasszunk változatosan zöldségeket és gyümölcsöket, hogy a lehető legtöbb hasznos tápanyaggal lássuk el szervezetünket, mely így sikeresebben lesz képes felszámolni a gyulladást.

Viszont okvetlenül kerüljük el az élelmiszeripari adalékanyagokat, színezékeket, tartósítószereket, állagjavítókat és egyéb mesterséges összetevőket, mivel ezek allergénként is viselkedhetnek, valamint méreganyagként raktározódhatnak el szervezetünkben, s így hosszútávú negatív hatásokat idézhetnek elő.

7.) Ne stresszeljünk!

A túlzott feszültség és a túlhajszoltság rengeteg negatív hatást fejt ki szervezetünkre, és komolyan rombolja egészségi állapotunkat. Így természetesen a stressz az ekcémás tünetekre sincs jó hatással, sőt, kifejezetten súlyosbítja a meglévő tüneteket, de akár az éppen nyugvó állapotban lévő gyulladást is fel tudja éleszteni, s így aktivizálhatja az ekcémás tüneteket.

Ezért okvetlenül lényeges, hogy megtanuljuk levezetni a keletkező feszültséget, akár valamilyen sport, akár nyugtató, ellazító meditációs technikák segítségével. 

8.) Tárjuk fel a lelki okokat is!

Mint minden betegségnek, így az ekcémának is lelki eredetű okai is vannak, így hatékony, eredményes és hosszútávú kezelése szempontjából mindenképpen érdemes feltárni ezeket a sokszor mélyen rejtőző lelki tényezőket is.

Így tehát nézzünk magunkba, mert könnyen kiderülhet, hogy nem szeretjük igazán önmagunkat, és nem vagyunk elégedettek magunkkal és az eddig elért eredményeinkkel. Ezek a belső vívódások ugyanis könnyedén állhatnak az ekcéma mögött, mivel tudat alatti szinten a betegséggel próbáljuk elrejteni valódi értékeinket, illetve igyekszünk felhívni a figyelmet magunkra és arra, hogy több törődést és figyelmet szeretnénk kapni másoktól. 

+ 1.) Tápláljuk gazdagon bőrünket természetes krémekkel!mh-derma-cream

Az ekcéma valamennyi formájában közös vonás, hogy a bőr alapvetően száraz, sőt, esetenként rendkívül száraz, pikkelyes, ezért az egyik legfontosabb teendőnk az, hogy folyamatosan és rendkívül bőségesen hidratáljuk és tápláljuk. Ez elengedhetetlen az ekcéma aktív időszakában, valamint akkor is, amikor éppen passzív a gyulladás, mivel a száraz bőr nagymértékben hozzájárulhat az ekcéma megjelenéséhez.

Arra is érdemes figyelnünk, hogy lehetőség szerint természetes, natúrkozmetikumokat, hidratálókat alkalmazzunk, mivel ezek nem irritálják bőrünket, s természetes összetevőiknek hála valódi, mélyreható ápolást nyújtanak megviselt bőrünk számára.

A vény nélkül kapható Medihoney Derma Krémek tökéletes és teljesen természetes ápolást és védelmet nyújtanak az ekcémától szenvedő bőr számára.  

A Medihoney ekcémás bőrre készített termékcsaládja antibakteriális mézet, kókuszolajat, kamillavirág-kivonatot, ligetszépe olajat, aloe verát és E-vitamint tartalmaz, melyek mindegyike hozzájárul a száraz, viszkető, pörkösödött vagy hegesedett bőr hidratálásához, puhításához és regenerálásához.

A Medihoney bőrápoló termékeiben orvosi minősítésű, antibakteriális manuka méz található, mely rendkívül széles spektrumú antibakteriális képességekkel rendelkezik.

Okvetlenül lényeges, hogy a Medihoney készítmények nem tartalmaznak hozzáadott színező- és illatanyagokat, lanolint, parabéneket, szteroidokat vagy ásványi olajokat sem.

A Medihoney Derma készítmények teljesen természetes összetételének köszönhetően hosszútávon és nagyobb kiterjedésű, érzékeny bőrfelületen is bátran alkalmazhatóak, így az arcon, illetve gyermekek bőrén, popsiján is.