Az ekcéma kezelése házilag »Táplálkozás + Ekcéma krémek

Az ekcéma és a táplálkozás közti kapcsolat ma már tudományosan is elismert tény, vagyis nem mindegy, hogy mit eszünk ekcéma esetén. Ugyanis léteznek olyan általános ételek, melyek igen nagymértékben növelik az arra hajlamosaknál az ekcéma megjelenésének esélyét, de ugyanígy, vannak olyan táplálékok is, melyek pedig hatékonyan szállhatnak szembe a bőrgyulladással, s akár meg is előzhetik annak kialakulását.

Kizárásos diéta ekcéma ellenegeszseges-etel-taplalkozas

Ahhoz, hogy a kizárásos diétát hatékonyan lehessen alkalmazni, szükséges, hogy alapos kivizsgálást követően határozzák meg, hogy mely élelmiszerek okoznak az adott betegnél allergiás eredetű bőrgyulladást. Ugyanis csak így lehet valóban megtudni, hogy melyik táplálék felelős az ekcémás fellángolásokért, mert ugyan vannak általánosan erős allergénként viselkedő élelmiszerek, de ha minden ilyen ételtől eltiltják az ekcémás beteget, akkor egyrészt az egyoldalú diéta miatt hiánytünetek léphetnek fel nála, másrészt pedig így nem derülhet ki, hogy konkrétan melyik étel okozza az irritációt.

Tehát a kizárásos diéta összeállításánál először pontosan meg kell határozni, hogy mely élelmiszer, vagy élelmiszerek váltanak ki panaszokat. Így ki kell mutatni az esetleges ételallergiát, de az immunmodulált étel-intolerancia kiderítésére is szükség van, mivel ez is állhat az ekcémás tünetek megjelenése mögött.

A pontos meghatározás után az ekcémás betegnek  okvetlenül figyelnie kell arra, hogy teljesen kerülje el azokat az összetevőket, melyek ellen véréből antitesteket mutattak ki. Ezek egyébként legtöbbször testidegen fehérjekomponensek, amik leginkább tyúktojásból, tehéntejből, egyes halakból, illetve dió-és mogyoróféleségekből származnak.

Ezek a táplálékok főként amiatt okozhatnak problémákat, mivel a beteg nem tudja őket megfelelően megemészteni, illetve az is gondot jelenthet, hogy a bélnyálkahártya szűrőfunkciója károsodott, s így olyan nagyobb fehérjemolekulák kerülnek a szervezetbe, melyeket még idegen anyagnak kellene érzékelnie. Az ilyen nagyméretű, hibásan felszívódott molekulák később kapcsolatba kerülnek az immunsejtekkel, s ekkor túlérzékenységi, valamint allergiás reakciókat idézhetnek elő.

Ez a veszély különösen érinti a 2 évnél fiatalabb gyermekeket, mivel az ő emésztésük még nem tökéletes, ráadásul a bélnyálkahártyájuk igen könnyen átjárható, s ennek köszönhetően sokkal nagyobb eséllyel következhet be túlérzékenységi reakció egy idegen fehérjemolekula miatt.

Mindezek okán mindenképpen tanácsolható a szoptatás minél tovább való fenntartása, s lehetőség szerint utána se tartalmazzák a gyereknek adott ételek a felsorolt allergéneket.

Mely tápanyagok lehetnek hatásosak ekcéma ellen?vitaminok-vitamin-multivitamin

Ahogyan léteznek ekcémára hajlamosító ételek, úgy vannak olyan tápanyagok is, melyek hatékonyan szállhatnak szembe a bőr gyulladásával. 

Az egyik ilyen az E-vitamin, mely közismerten erős antioxidáns hatással rendelkezik, valamint erőteljes gyulladásgátló képességei is vannak, így ekcéma esetén ajánlott az E-vitamin fokozott mennyiségű bevitele.

Egy ismert japán kutatás is bebizonyította, hogy azoknál a gyerekeknél, akik vérében az E-vitamin-hatású anyagok szintje magas volt, majdnem 70 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki ekcéma, mint azoknál, akiknek nagyon alacsony volt az ilyen vegyületek szintje a vérükben. Ráadásul arra is fény derült, hogy az E-vitamin kicsit magasabb szintje esetén is már jóval kisebb a kockázata az ekcéma megjelenésének.

Mindezek a jótékony hatások feltételezhetően az E-vitamin immunerősítő, antioxidáns és gyulladásgátló képességeinek tudhatóak be. E-vitaminhoz természetes úton leginkább különféle növényi olajokból, teljes őrlésű gabonafélékből vagy például a dióból juthatunk hozzá.

Természetesen az ekcémás betegeknek egyébként is rendkívül lényeges figyelniük arra, hogy a lehető legváltozatosabban és legvitamindúsabban táplálkozzanak, hiszen így megadnak minden létfontosságú tápanyagot, ami ahhoz szükséges, hogy szervezetük és immunrendszerük a leghatékonyabban tudjon működni, és fellépni a bőrgyulladás ellen.

Különösen lényeges, hogy az ekcémások megfelelően támogassák emésztőrendszerüket a hatékony munkavégzésben, így például elegendő élelmi rostot fogyasszanak, mivel ez garantálja, hogy a elfogyasztott táplálékok a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjanak megemésztődni. Ehhez a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is elengedhetetlen, hiszen csak emellett képes eredményesen lezajlani az emésztési folyamat.

Ha nem tökéletes az emésztés, akkor a belekben erjedés és rothadás következik be, a méreganyagok felhalmozódnak, és visszakerülnek a szervezetbe, ráadásul könnyedén felborulhat a szervezet sav-bázis egyensúlya is, mely tovább gyengíti a védekezőképességet.

Esszenciális zsírsavak ekcéma ellen

Az esszenciális, vagyis a létfontosságú zsírsavak mindenki számára elengedhetetlenek, azonban az ekcémával küzdőknek még lényegesebb, hogy folyamatosan pótolják e zsírsavakat. A bőrgyulladásos betegeknél megfigyelték, hogy általában károsodott  a linol-és linolénsav anyagcseréje, melyet nagy valószínűséggel egy enzimhiány okoz, vagy az, hogy a telített zsírok valahogyan leblokkolják az enzimeket.

Ez a mechanizmus még nem teljesen tisztázott a kutatók előtt, de annyi bizonyos, hogy az ekcémás betegek állapota a legtöbb esetben javulást mutat, amennyiben nagyobb mennyiségben pótolják az esszenciális zsírsavakat, például halolaj, lenmagolaj, ligetszépeolaj vagy más növényi olaj segítségével.

Étkezzünk minél természetsebben!vitaminok-21

Az ekcémás beteg táplálkozásnak fő vezérfonala a minél természetesebb étrend kialakítása, mivel ez támogatja legnagyobb mértékben immunrendszerét, miközben nem terheli felesleges adalékanyagokkal szervezetét. Ez utóbbiakat, vagyis a manapság rendkívüli mértékben elterjedt mesterséges ételeket és azok összetevőit a lehető legnagyobb mértékben célszerű elkerülni, mivel komoly károkat képesek okozni szervezetünk működésében, főként, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

Így lehetőség szerint ne együnk olyan élelmiszereket, melyekben hozzáadott ízfokozók, mesterséges tartósító-és színezőanyagok, antioxidánsok, illetve egyéb adalékanyagok vannak. Ezek a szintetikus adalékok méreganyagként raktározódhatnak el szervezetünkben, és különféle allergiás reakciókat is okozhatnak.

A legjobb megoldás az, ha bioélelmiszereket fogyasztunk, hiszen ezek teljesen mentesek mindenféle mesterséges adaléktól, ráadásul semmilyen növényvédő vagy rovarirtó szert sem tartalmazhatnak. Ellenben igen sok hasznos tápanyag van bennük, melyek hozzájárulnak immunrendszerünk kielégítő működéséhez.

Az ekcéma kezelése házilag Comvita Medihoney vény nélkül kapható krémekkel

A megfelelő táplálkozáson kívül elengedhetetlen az ekcémás beteg bőrének folyamatos ápolása és hidratálása. Tehát nem csak akkor kell a bőrápolásra ügyelni, amikor aktív a bőrgyulladás, hiszen a passzívabb időszakokban is jóval érzékenyebb és szárazabb lehet az ekcémások bőre.

Éppen ezért okvetlenül rendszeresen kell ügyelni a bőrápolásra, melyet a lehető legtermészetesebb készítményekkel célszerű megoldani, hiszen ezek nem irritálják a bőrt, viszont feltöltik a számára szükséges tápanyagokkal.

Comvita Medihoney Kkep5rémek vény nélkül kaphatóak, így bárki könnyedén beszerezheti őket. A Medihoney Termékek teljesen természetes összetételűek, így maximálisan alkalmasak az irritált és gyulladásban lévő bőr gyengéd, ám mégis mélyreható ápolására.

A Medihoney Kenőcsök és Tisztálkodószerek különlegessége, hogy orvosi minősítésű, antibakteriális manuka mézet tartalmaznak. Ez a kivételes képességű méz rendkívül széles spektrumú antibakteriális hatással rendelkezik, vagyis nagyon sokféle baktériumot képes rövid időn belül elpusztítani. Ráadásul mivel teljesen természetes anyag, ezért semmilyen káros hatással nem rendelkezik.

A Medihoney Derma Készítmények az orvosi mézen kívül tartalmaznak még kókuszolajat, ligetszépeolajat, kamillavirág-kivonatot, aloe verát és E-vitamint is. Ezek az értékes összetevők rendkívül eredményesen táplálják, hidratálják és regenerálják a száraz, viszkető, és esetleg pörkösödött vagy hegesedett bőrt.

Az érzékeny és irritált bőr számára roppant nagy jelentőséggel bír, hogy a  Medihoney készítmények nem tartalmaznak hozzáadott színező- és illatanyagokat, lanolint, parabéneket, szteroidokat vagy ásványi olajokat.

Mindezeknek köszönhetően a Medihoney termékcsalád teljesen biztonságosan alkalmazható hosszabb ideig, ráadásul nagyobb kiterjedésű bőrfelületen is. Sőt, az érzékeny bőr számára is tökéletes ápolást és védelmet biztosít, így bátran használható az arcon, gyerekek bőrfelületén, valamint akár popsikrémként is megállja a helyét.