A Krill olaj jótékony hatásai Ekcémás bőr esetén

A krill olaj egyik legértékesebb összetevője az Omega-3 zsírsav, mely létfontosságú mindannyiunk számára. Ráadásul a krill olajban ez az esszenciális zsírsav foszfolipid, vagyis bioaktív formában van jelen, mely által a lehető legjobban képes hasznosulni szervezetünkben.

Miért jobb a krill olaj a halolajnál?

A halolaj triglicerid formában tartalmazza az Omeg-3 zsírsavat, ami sokkal nehezebben tud hasznosulni, mivel a mi szervezetünk sejtfalaiban foszfolipid formában van jelen ez a nélkülözhetetlen zsírsav.

A halolajban jelen lévő triglicerid formulát nem tudja az agyunk és testünk azonnal hasznosítani, csak azután, hogy májunk átalakítja, ami azonban sajnos sok veszteséggel jár együtt.

Ezzel szemben a krill olajban található foszfolipid formájú Omega-3 zsírsav a bélfalon keresztül könnyedén fel tud szívódni, majd pedig közvetlenül be tud épülni a sejtmembránokba.

Mindennek köszönhetően a krill olaj roppant magas biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik, így Omega-3 zsírsavjaiból sokkal többet képes szervezetünk hasznosítani, mint a halolajban található Omega-3-ból.

Milyen értékes hatóanyagok vannak még a krill olajban?krill-olaj-02

A krill olajban megtalálható a rendkívül erős antioxidáns tulajdonságú asztaxantin is, mivel a krillek, vagyis a tengeri rákok asztaxantint termelő algákkal táplálkoznak. Ez a kivételes képességű antioxidáns vegyület roppant hatékonyan védi minden egyes sejtünket a szabadgyökök káros hatásaitól.

A krill olaj fogyasztása ezáltal két hatalmas egészségügyi előnnyel is jár, hiszen azon túl, hogy biztosítjuk általa a létfontosságú Omega-3 zsírsav pótlását, még ráadásként az asztaxantinnak köszönhetően kivételesen erős antioxidáns védelmet is nyújtunk szervezetünk szánára.

Így tehát a krill olaj zsírsav és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, mely miatt egyértelműen jóval értékesebbnek tekinthető a halolajnál.

Ráadásul a krill olajban jelen lévő erőteljes antioxidánsok miatt, sokkal tovább megőrzi a minőségét, és nem kezd el avasodni, valamint nincsen halas utóíze, és nem okoz kellemetlen halszagú böfögést sem.

A krill olaj nélkülözhetetlen a szív-és érrendszer egészséges működéséhez, de agyunk számára is létfontosságú. A rákolaj csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét, ezáltal tisztán tartja az artériákat, védi a szív egészségét, valamint a vérnyomást is kedvezően befolyásolja.

A krill olajban található asztaxantin különösen hatékonyan védi agysejtjeinket a szabadgyökök romboló tevékenységétől, így segít megőrizni az idegsejtek egészségét és az éles elmét, a jó memóriát.

Az asztaxantin mindezeken túl roppant hatékony gyulladáscsökkentő vegyület is, s ennek köszönhetően rendkívül nagy segítséget nyújt az ízületi gyulladásoknál és ekcéma esetén is.

Hogyan segíti a krill olaj az ekcémás beteg tüneteinek enyhülését?krill-olaj-kapszula-kanal

Ekcéma esetén rendkívül lényeges, hogy pótoljuk a szervezetben az esszenciális zsírsavakat. A krill olajban jelen lévő Omega-3 zsírsav kivételesen hatékonyan regenerálja az irritált, ekcémás bőrt, ráadásul képes fokozni az immunanyagok termelődését, ami által hatékonyan csökkentheti a gyulladás mértékét és a viszketést.

Egy vizsgálatban kiderült, hogy a terhességük ideje alatt Omega-3-at fogyasztó kismamák gyermekeinél harmadával kevesebbszer alakult ki súlyos bőrszárazsággal járó bőrbetegség, mint az Omega-3-at nem pótoló édesanyák gyermekeinél. Ráadásul arra is fény derült, hogy a tojásallergia kialakulási esélye is a felére csökkent.

E vizsgálat alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a várandósság alatt a méhlepényen keresztül felszívódó Omega-3 zsírsav immunstimulálóként hat, s így képes megelőzni a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulását.

Tehát a krill olajban megtalálható Omega-3 zsírsav hatékonyan képes szembeszállni az ekcémát is okozó gyulladásokkal,  s ennek köszönhetően jelentősen mérsékelheti a kellemetlen és fájdalmas tüneteket, a viszketést, sőt, rendszeres fogyasztásával az ekcéma megelőzésében is nagy szerepet játszhat.