Medihoney » Antibakteriális orvosi méz sebekre, égésekre

A Medihoney orvosi minősítésű méz közel sem egy egyszerű étkezési méz, mivel annál sokkalta különlegesebb, főként antibakteriális hatásai vannak.

Legfontosabb összetevője a manuka méz, mely orvosilag sterilizált méz, ami bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A Medihoney mézben lévő manuka méz tudományosan igazoltan gyorsítja a sebgyógyulást, és csökkenti a fertőzés kialakulásának veszélyét.

A Medihoney sebkezelő termékek 1999 óta állnak rendelkezésünkre, tehát több mint 15 éves kutatási időszakot tudhat maga mögött. Ennek köszönhetően rengeteg adat – beleértve a több mint 130 esettanulmány és laboratóriumi vizsgálat – eredménye érhető el erről a csodás antibakteriális mézről és hatásairól.

A sebre alkalmazható mézet kórházakban és klinikákon is használják, méghozzá kiemelkedő eredményekkel.

Honnan származik a manuka méz?manuka-mez-01

A manuka méz a természet egyik különleges ajándéka. Új-Zéland legtisztább helyeiről származik, és híres különleges ízéről. A manuka méz az egész világon elismert egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően.

A Maorik évszázadok óta használják a manuka növényt kézműves eszközökhöz, kenukhoz és bútorokhoz, a leveléből pedig gyógyolajokat és teákat készítenek, melyek alkalmasak a sebek kezelésére és a láz csillapítására. A Maoriknak tehát köszönetet kell mondanunk azért, hogy általuk felfedezhettük a manuka növény egyedülálló tulajdonságait.

A méhek nyár elején gyűjtik össze a manuka növény virágporát, melyre nincs sok idejük, ugyanis a növény csak 2-6 héten keresztül virágzik.

Minden Medihoney manuka méz visszakövethető a forrásáig – a kaptártól a polcig.  A méhek és a méhészek szoros együttműködésben dolgoznak azon, hogy a legmagasabb minőségű manuka mézet állítsák elő.  Az Új-Zélandon található vulkáni fennsíkok, a bokrokkal borított dombok és az éghajlati változások mind-mind befolyásolják a manuka méz minőségét.

A Comvita éppen ezért létrehozott egy minőségbiztosítási rendszert, melynek köszönhetően csak a legjobb minőségű manuka méz kerülhet a vásárlók polcaira.

Milyen területeken használható az orvosi minősítésű méz?

A manuka méz kitűnően alkalmas arra, hogy az egészséges táplálkozás részeként beépítsük mindennapi étrendünkbe, melynek köszönhetően sokkal egészségesebbé válhatnak étkezéseink. 

A manuka méz könnyűszerrel hozzáadható reggeli turmixokhoz, müzlikhez, salátákhoz vagy alkalmazható a főzésnél is, mivel a legtöbb ételt egy csipetnyi manuka méz természetesen megédesíti.

Természetesen a manuka méz külsőleg bőrápolási céllal is rendkívül eredményesen alkalmazható, ami miatt az egyik lemanuka-mez-02gfontosabb összetevője a Comvita szépségápolási termékeinek. A Medihoney manuka méz élénkíti a fakó bőrt, csökkenti az iritációt és megnyugtatja a bőrt.

E hatásai miatt lehet képes hatékonyan kezelni az irritált, ekcémás bőrt is, hiszen igen eredményesen tudja a bőrgyulladást mérsékelni, és ezáltal csillapítani a viszketést és fájdalmat is. Így az ekcémás bőr számára valódi felüdülést nyújthat a manuka méz, mely ráadásul ápolja is az általában igen száraz, repedezett dermatitiszes bőrt.

A méz eredményesen alkalmazható a sebkezelésben, mivel magas cukortartalmának köszönhetően sikeresen gátolhatja a baktériumok elszaporodását. Ráadásul a méz savtartalma által baktériumölő hatással is rendelkezik, mivel a legtöbb baktérium csak lúgos környezetben képes életben maradni. Az erőteljesen savas környezet a hegesedés folyamatához is hozzájárul. 

Mit jelent az UMF manuka méz?

Az UMF jelentése:  „egyedülálló manuka faktor”.

Az UMF osztályozási rendszer két összetevőből áll:

  1. Címke, mely igazolja, hogy a méz manuka méz
  2. Szám – mely a természetes kémia markereket jelenti, amelyek rámutatnak a méz tisztaságára és minőségére. Ezek a markerek a következők: DHA, MGO, Leptosperin.

Hogyan hat a Medihoney orvosi manuka méz?kep4

A Medihoney fertőzésgátló és antibakteriális hatását régebben is kihasználta az emberiség, hiszen még a  II. világháborúban is alkalmazták sebgyógyításra és fertőtlenítésre, majd ezt követően a szintetikus antibiotikumok vették át ennek a természetes gyógymódnak a helyét.

Azonban nem sokáig, mivel igen hamar megjelentek olyan rezisztens baktériumtörzsek, melyekkel a mesterséges gyógyszerek nem tudtak mit kezdeni. Ezért szerencsére visszataláltunk a manuka mézhez, mely széles spektrumú antibakteriális hatással rendelkezik, vagyis nagyon sokféle baktériumot képes elpusztítani.

Ez a csodás gyógyító méz hidrogén-peroxidot tartalmaz, mely különösen erőteljes fertőzésgátló hatással rendelkezik.

A benne található egyik vegyület pedig képes a baktériumok génállományár is hatni, méghozzá oly módon, hogy teljesen megakadályozza az osztódásukat. Ezzel pedig kivételesen erős baktériumölő hatásúvá válik, hiszen a legnagyobb veszélyt általában a baktériumok rendkívül gyors szaporodási képességei jelentik.

A Medihoney készítményekben a manuka mézet egy különleges, nagy nedvszívó képességgel bíró, hínáralapú anyagra teszik rá, ami miatt ez a kötés akár egy héten át is biztonságosan rajta hagyható a még nedvedző seben is. Eközben a Medihoney nagymértékben csökkenti a gyulladást, s mindemellett még a seb nem túl kellemes szagát is mérsékelheti. 

De nem csak sérülések esetén alkalmazható sikerrel a Medihoney manuka méz, hiszen jó eredménnyel használható cukorbetegek lábszárfekélyeinek kezelésében, legyengült immunrendszerű egyének sebkezelésére, műtéti sebek, valamint súlyosabb égés sérülések ápolására is.

A manuka méz akkor azonban már nem képes segíteni, ha a fertőzés a sebből bekerül a véráramba.

A Medihoney manuka méz a benne található flavonoidoknak hála igen hatékony gyulladásgátló képességekkel rendelkezik. Ennek is köszönhetően olyan eredményes a sebkezelésben, mivel az egészséges szövetek károsítása nélkül lehet képes csökkenteni a vörösséget és a duzzadtságot.

A manuka méznek köszönhetően rövidebb idő alatt szívódhat fel a genny, gyorsabban eltűnhet a var és a már elhalt szövetek is. Ráadásul mindeközben elősegíti az új erek, a juvenális sejtek és a granulációs szövet létrejöttét is.

Így tehát a manuka méz kitűnő eredményekkel alkalmazható horzsolások, vágások, sebek és akár égési sérülések kezelésére és ápolására is.